Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Μια λίστα βιβλίων δημιουργικής γραφής


Για όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά (και όχι μόνο) με την συγγραφή πεζογραφίας, παραθέτω μια λίστα βιβλίων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι μεταφρασμένα ή γραμμένα στα ελληνικά. Τα βιβλία αυτά είναι είτε εγχειρίδια δημιουργικής γραφής είτε βιβλία που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε όποιον θέλει να γράψει. Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν περισσότερα, αναφέρω μόνο αυτά που έχουν πέσει στην αντίληψη μου και τα έχω διαβάσει.
Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω εκ των προτέρων είναι πως καθένα από αυτά τα βιβλία είναι άρρητα δεμένο με το συνολικό συγγραφικό έργο του συγγραφέα του. Αν και υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους, η γενικότερη φιλοσοφία του κάθε βιβλίου αφορά τον τρόπο που οι συγγραφείς τους γράφουν ή αντιμετωπίζουν την μυθοπλασία.


Η τέχνη του μυθιστορήματος, Μίλαν Κούντερα (εκδόσεις Εστία)
Δεν είναι ένα εγχειρίδιο δημιουργικής γραφής αλλά μια συλλογή κειμένων που εκφράζουν τις απόψεις του συγγραφέα για το μυθιστόρημα. Για τον Κούντερα το μυθιστόρημα πρέπει να έχει συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης: να εξερευνά τον άνθρωπο σε πτυχές που δεν έχει εξερευνηθεί (ή να προωθεί την ‘ιστορία του μυθιστορήματος’ – λεπτομέρειες στο ίδιο το βιβλίο). Αν αποφεύγετε να γράφετε ιστορίες που, κατά Κούντερα, «τις διαβάζεις ευχάριστα το πρωί και τις πετάς ευχάριστα το βράδυ», τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μάλλον απαραίτητο.

Η τέχνη της γραφής, Άντον Τσέχοφ (εκδόσεις Πατάκη):
Επιλεγμένα κομμάτια από την αλληλογραφία του, που αφορούν την συγγραφή. Ο Τσέχωφ έγραφε ρεαλιστικά, περιγράφοντας καθημερινές σκηνές που είχαν ως στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα της κοινωνίας του. Οικονομία λόγου, δίχως υπερβολές, είναι λίγες μόνο από τις πεποιθήσεις του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα για την λογοτεχνία.

Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα, Μάριο Βάργκας Λιόσα (εκδόσεις Καστανιώτη)
Ανατομία στο μυθιστόρημα, με την μορφή επιστολών. Θέματα που αναπτύσσονται σε βάθος όπως ο χώρος, ο χρόνος, η οπτική γωνία ενός μυθιστορήματος (και διηγήματος) αλλά και τεχνικές όπως τα ‘συγκοινωνούντα δοχεία’ ή το ‘κρυφό στοιχείο’. Μια σπουδή στην μυθοπλασία.

Δημιουργική γραφή για μελλοντικούς ομότεχνους, Πόλυ Μηλιώρη (εκδόσεις Ψυχογιός)
Ένα πλήρες εργαστήριο δημιουργικής γραφής, με πολλές ασκήσεις. Όλη (ή σχεδόν όλη) η εμπειρία της συγγραφέως από την διδασκαλία της σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας, Πατρίτσια Χάισμιθ (Εκδόσεις Πατάκη)
Ότι ακριβώς λέει ο τίτλος του: πώς να γράψετε μια ιστορία με σασπένς, βήμα βήμα, από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι το τέλος.

Περί συγγραφής – Η ιστορία μιας τέχνης, Στίβεν Κίνγκ (εκδόσεις BELL):
Το μισό βιβλίο αναφέρεται σε περιστατικά της ζωής του που εξέλιξαν την συγγραφική του προσωπικότητα. Το άλλο μισό αναφέρεται στην τέχνη του και δίνει αρκετές συμβουλές καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την πρόζα και τον ρυθμό μιας ιστορίας έως το πότε και το πώς να διορθώνετε τα κείμενα σας.

Πως να γράψεις, Μανίνα Ζουμπουλάκη (εκδόσεις IntroBooks):
Τεχνικές και απόψεις περί συγγραφής λογοτεχνικών κειμένων και σεναρίων από την συγγραφέα του, εμπλουτισμένο με αντίστοιχες από την ξένη βιβλιογραφία. Το ύφος του (ελαφρώς αθυρόστομο) ίσως ξενίσει κάποιους.


Ανεξάρτητα από το αν κάποιος που θα διαβάσει αυτά τα βιβλία δεχτεί ή όχι της απόψεις τους, ή γίνει καλύτερος στην συγγραφή, πιστεύω πως καθένα από αυτά εκφράζει την αγάπη του συγγραφέα του για την γραφή, και αυτό είναι κάτι που μεταδίδει και στον αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: